Buď dáma za každých okolností
31. 10. 2009
Mám pre vás zopár rád ako sa správať na verejnosti tak, aby ste pôsobili vždy ako vychovaná dáma a nie ako ,,teľa" ktoré sa nevie správať. Čo sa smie, čo nie a čím zaujať? Ako sa nestrápniť, ale zaujať svojím attitudom? Pozrime sa na to bližšie.
Načo si dať pozor
- V reštaurácii si z chleba neodrýzajte, ale si po troške odlamujte.
- Omáčka sa z taniera nevytiera, šťava z kompótu sa nedopíja.
- Nikdy nevylizujte tanier alebo nenaháňajte posledné zrnko ryže po tanieri. Radšej vždy nehajte slušné množstvo na tanieri.
- Výška prepitného by mala byť približne 5-10 % účtu.
- Ak ste z obsluhou alebo jedlom nespokojná, nieje vašou povinnosťou dávať prepitné.
- Ak vám jedlo nechutí, nemusí to vedieť celý personál a hostia. Stačí keď to vyjadríte tým že nenecháte prepitné.
- Pozor na chlípanie, či už polievky alebo nápoja. Je to trapas :D
- Ak niečo náhodou rozlejete alebo vám niečo padne na zem, nepokúšajte sa to čistiť, alebo zbierať, nehajte to na čašníka. Slušne ho zavolajte ospravedlňte sa mu a požiadajte ho o výmenu obrusu alebo príboru.
- Dávajte si pozor na hlasný smiech alebo hovorenie o tom ako ste ráno nemohla nájsť svoje kvetinkové nohavičky. Nemusí každý vedieť o čom sa bavíte. Jedine aj nechcete aby sa na vás celá reštaurácia dobre bavila.
- Nepokrikujte ani nelúskajte, či pískajte na čašníka.
- Nehovorte s plnými ústami.